Новини Закарпаття » Головна » Сьогодні день усікновення глави Іоанна Предтечі

Сьогодні день усікновення глави Іоанна Предтечі

Сьогодні день усікновення глави Іоанна Предтечі
Одинадцятого вересня ми відзначаємо усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Дуже незвичайний для розуміння свято. Чому церква його святкує, чому радіє смерті, нам пояснив протоієрей Георгій з храму на честь Преображення Господнього.

Сьогодні день усікновення глави Іоанна Предтечі
Історія свята

"Усікновення в перекладі на російську означає відсікання, - каже отець Георгій. - Здавалося б, нонсенс - святкуємо смерть людини. Для багатьох це привід для скорботи. Але в православ'ї, в духовному житті багато алогічно для земної логіки, для розумного сприйняття. Смерть людини - це просто припинення діяльності його тіла, а безсмертна душа продовжує подальшу вічну творче життя (правда, хто що заслужив своїми справами і духовною діяльністю, про це окрема розмова). Смерть - це перехід в інший світ, де немає того бруду, який нас з десь оточує. У багатьох релігіях і церквах радіють смерті людини.

Коротенько згадаємо історію свята.

Всі події відбувалися в І столітті нашої ери. Після Водохреща святого Іоанна взяв під варту Ірод Антипа. У той час, після смерті Ірода Великого, римляни розділили Палестину на чотири частини, і Ірод Антипа отримав в управління Галілею.
Цар, залишивши законну дружину, дочку аравійського царя Арефи, жив разом з Іродіадою, дружиною брата Філіпа. На свій день народження Ірод влаштував урочистий прийом для місцевої еліти, на якому дочка Іродіади Саломія влаштувала хтиві танці і заворожила всіх присутніх. Ірод, розпалений танцем, пообіцяв їй все, що вона забажає. І за намовою матері, яка вже давно збирала злобу на святого (викривав її гріхи. - Авт.), Та попросила принести голову Іоанна Предтечі.
Цар злякався, так як шанував святого, але через помилкового сорому перед гостями (а що вони подумають) не побоявся Бога і віддав наказ катові, щоб виконали прохання.
Голову Іоана принесли на блюді і віддали Іродіадою. Тіло святого поховали поблизу міста Севастії, а голова його кілька разів зникала в ході історичних подій, але Господь відкривав своїм обранцям її місцезнаходження. Бог осміяний бути не може. Кара Божа наздогнала Ірода з сімейством. За переказами, Саломія загинула жахливою смертю: коли вона переходила через заледенілу річку, провалилася під лід, і лід перерізав їй голову. А Ірод з Іродіадою втратили все - положення, влада, багатство - і були заслані до Іспанії, де і загинули від землетрусу.

Попередник

Святий Іоанн Предтеча прийшов на землю, щоб приготувати народ ізраїльський перед появою Месії - Ісуса Христа. Життя Іоанна супроводжували багато чудес, та й його поява на світ - теж диво.
Його батьки були в дуже похилому віці. Священик Захарія і Єлисавета не мали дітей і змирилися зі своїм становищем. В ті часи відсутність дітей вважалося карою Божою за гріхи. Але вони не впали духом, молилися і сподівалися на милість Божу. Господь їх почув, і під час служби Захарія отримує звістку від ангела про те, що у них буде син. І особливий син - Предтеча, тобто попередник Господній. Можливо, Захарія втомився чекати (всі ми люди і часто немічні) і не повірив ангелові, за що був покараний німотою. Єлизавета повірила і незабаром раділа вагітності. Після пологів Захарія заговорив і розповів все, що сказав йому ангел.
Далі йдуть трагічні події. Через півроку після народження Іоанна народився Ісус Христос. Ірод, знаючи про пророцтво, що немовля з Віфлеєму займе царський трон, злякався можливих конкурентів (він був дуже мстива і підозрілий) і наказав убити дитини молодше двох років. Спершу прийшли до Захарії (пам'ятаючи про дивовижному народженні дитини) в храм і вимагали віддати немовля, але за мовчання його вбили. Мати з немовлям встигли втекти в пустелю, де безперервно перебували в печері. Харчування їм приносив ангел. Незабаром мати Іоанна вмирає, але ангели оберігали немовляти і допомогли вижити. Суворе життя в пустелі загартувала характер святого, і коли йому виповнилося тридцять років, Господь закликає його на пророче служіння. Він став першим новозавітним і останнім старозавітним пророком, який хрестив хрещенням покаяння (символічний процес обмивання гріхів) самого Ісуса Христа.

Добавити коментар!

Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Введите код:

Рекомендуєм схоже:

У Хусті відкрилася виставка живопису та графіки Олександра Певсе

Понад 50 робіт представив на розсуд хустян та гостей міста відомий у краї та за його межами

Блиск і злидні української еліти: про що розповіли е-декларації

За горами готівки, сотнями квадратів нерухомості й гектарів землі, а також колекціями дорогих

Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс переконує, що сепаратизму ...

Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс переконує, що сепаратизму на Закарпатті немає, в

Україна єдина і неподільна, і Закарпаття - в її складі – Михайло Ланьо

Шановні закарпатці! Зазвичай я не реагую на хвору людину і жовту пресу (балог)! Але в цьому

Керівника закарпатського "Правого сектора" Сачка оголосили у розшук

За півтора року після резонансного конфлікту у Мукачеві (котрий стався 11 липня 2015 року),
Останні Коментарі
Логин
Пароль
Запомнить